DIES DE TEMPESTA - Sara Bilotti

Sara Bilotti (Nàpols, 1971), escriptora consagrada del gènere negre a Itàlia, arriba a les nostres terres de la mà de Crims.cat amb Dies de tempesta, una novel·la molt fosca i asfixiant on la tempesta descarregarà a l'interior de la vida de la seva protagonista, la Vittoria Morra.

La vida de la Vittoria Morra 

La Vittoria viu amb una germana que pateix agorafòbia, un pare maltractador i violent, i una mare sotmesa a la voluntat del pare. A tot això se li sumen els seus atacs de pànic. La seva vida no és gens còmoda, però ella ja hi està adaptada, quin remei.

Un dia la Lisa, una veïna molt estimada, desapareix i ningú sap què li ha passat. La Vittoria començarà a investigar pel seu compte i haurà de fer front als seus temors per tal de trobar la seva amiga. El cel comença a ennegrir-se i sembla que hi haurà tempesta.

Pinzellades del mite de la caverna

Tots coneixem l'al·legoria que va plantejar el famós filòsof Plató. Aquest mite ens demostra que moltes vegades allò que veiem no sempre es correspon amb allò que és real, potser se li assembla, però la realitat és una altra cosa diferent. 

Això és el que li passa, en part, a la nostra protagonista. Viu a un petit pis, el seu món, rodejada de la violència i els atacs d'ira del seu pare, i la indiferència de la seva mare. Per a ella, això es “normal”, és el que l'envolta, el que ella ha viscut i viu, per desgràcia.

Quan comença a sortir de casa per esbrinar on és la Lisa, s'inicia un nou camí cap a la llum, la sortida de la tempesta. Hi ha una altra realitat a fora que la Vittoria haurà d'entendre. Al fons de la foscor podem trobar la llum.

Definiríem la novel·la d'aquesta manera, com un viatge de la Vittoria cap a la llum de la veritat. Diuen que després de la tempesta sempre surt el sol.

Alguns lectors es poden veure reflectits a Dies de tempesta. Moltes persones viuen en un món que no és com es pensaven, no és la vida que volien viure. Però acaben resignades i no hi veuen la sortida, fins al punt que es convencen que allò, per força, ha de ser la realitat. Obriu bé la finestra i traieu el cap, la tempesta pot ser a dins, però a fora hi ha un sol radiant.

Dies de tempesta

M'he trobat amb una lectura que des del primer moment ens endinsa en una història molt negra, plena de suspens i de dolor. La Sara Bilotti sap tocar les tecles de la foscor per crear aquest ambient angoixant on el lector haurà d'agafar aire per no ofegar-se.

La Vittoria Morra es ficarà sota la nostra pell i serem partícips de totes les seves angoixes. S'acosten dies molt durs per a la protagonista d'aquesta història i nosaltres en formarem part. Poca cosa més us vull dir de Dies de tempesta, llegiu-la i ajudeu la Vittoria a sortir del seu món ple de foscor i patiment.


Jose Núñez

Títol original: I giorni dell'ombra
Títol: Dies de tempesta
Autora: Sara Bilotti
Traducció: Pau Vidal
Editorial: Crims.cat
Pàgines: 320
Data de publicació: gener 2021

Comentarios