EMMANILLATS - Jordi López Daltell

 

Jordi López Daltell (Barcelona, 1964) és conegut per haver publicat diferents llibres dedicats al món empresarial. Gràcies a la seva afició pel món casteller ha pogut relacionar valors com l'estratègia i el lideratge que ens ofereixen els castells amb l'àmbit professional, i ho ha reflectit a les seves publicacions. El llibre Fer pinya n'és un bon exemple.

L'any 2017 va fer un pas més enllà i es va capbussar en el món negre-criminal amb el llibre Emmanillats, una novel·la negra ambientada a la Tarragona castellera, més concretament a la Tarraco Arena, on ha aparegut el cadàver d'un jove casteller emmanillat al centre del recinte. I tot això succeeix el dia que s'ha de celebrar uns dels concursos de castells més importants del món.

TARRAGONA I EL MÓN CASTELLER

El món casteller és màgic. A qui li agradi aquest espectacle és de visita obligatòria Tarragona, on trobarem una de les competicions de castells més importants de tot el món. A la Tàrraco Arena, antiga plaça de braus de la ciutat, és on se celebra cada dos anys l'esdeveniment. Cita obligada per als apassionats d'aquest espectacle.

Amb molt encert, en Jordi López Daltell ha decidit ambientar Emmanillats dins d'aquest concurs. La festa castellera està assegurada.

APAREIX UN CADÀVER

A primeres hores del primer diumenge d'octubre del 2012 el cos d'un jove casteller és arrossegat fins al centre de la Tarraco Arena, on morirà poc després, just abans de l'inici del concurs. El casteller i sergent dels Mossos d'Esquadra David Codina serà l'encarregat d'aclarir els fets i trobar el culpable. I ho haurà de fer amb la plaça plena de gom a gom, amb les dotze colles que hi participen i amb tot el món mirant-los des del televisor. En David Codina haurà de fer de casteller i de sergent al mateix temps. Se'n sortirà?

ÉS POSSIBLE RESOLDRE UN CRIM EN UN DIA?

Això és el que ens proposa l'autor: resoldre el cas en el transcurs del concurs de castells. Això farà que estiguem atents a tot el que succeeix tant a dins del recinte com a fora, juntament amb la història que té lloc en el passat. 

En alguns punts, recorda a aquestes novel·les policíaques que utilitzen el recurs del misteri de l'habitació tancada, que consisteix a ubicar l'assassinat en un lloc tancat on sembla gairebé impossible que algú hi hagi pogut entrar i sortir per cometre el crim.

L'autor juga en part amb això hi ho fa d'una manera excel·lent.

EMMANILLATS, RES NO HA ACABAT

En endinsar-nos dins de les seves pàgines, recorrerem tot el segle XX amb dues famílies enfrontades, els Viader i els Biosca. Ens veurem immersos en una història d'amor on les conseqüències arribaran fins al 2012. La venjança serà un dels fils conductors d'aquesta més que interessant narració que ens proposa en Jordi López.

Narrada en dos temps, en el passat coneixerem tot el que va passar amb l'estirp d'aquestes dues famílies, mentre que al present, el concurs de castells avançarà aliè a tot el que ha succeït, i que té a veure, i molt, amb l'enfrontament que hi ha hagut al llarg dels anys entre les dues nissagues. Farem un viatge per la guerra civil, la postguerra i l'exili. També trepitjarem part d'Europa amb les tropes alemanyes que van ocupar-la i, fins i tot, assistirem als primers anys de la transició espanyola. A més, creuarem l'Atlàntic i passarem uns anys a Xile. 

Com a lectors, viurem l'ambient casteller des de dins, ens vestirem per a l'ocasió, farem pinya i llegirem a ritme de gralla. Segur que gaudireu de valent i si encara no sou fans dels castells segur que, com a mínim, farà que us interesseu per ells.

No us perdeu Emmanillats, una història on les ànsies de revenja arribaran fins als nostres dies.

 

Jose Núñez

Títol: Emmanillats
Autor: Jordi López Daltell
Pàgines: 201
Data de publicació: setembre 2017

Comentarios