CALIPSOS I BOLEROS - Albert Figueras

Albert Figueras (Barcelona, 1961), també anomenat «Pop Negre», ens porta de la mà de Pagès Editors la seva darrera obra Calipsos i Boleros, en la qual coneixerem l'eixerit detectiu privat Vidal Bellot, qui es veurà involucrat en una trama on els manters seran la punta de l'iceberg.

VIDAL BELLOT, DETECTIU PRIVAT

En Vidal Bellot malviu com pot investigant els pocs casos que li arriben a les mans (normalment, amb banyes pel mig). Després d'una baralla amb uns neonazis que van matar el seu amic manter, n'hi arriba un de nou. Un noi el contracta per a què investigui la seva exparella, ja que fa temps que no en sap res, d'ella. Un altre com els de sempre, pensa ell.

Al principi sembla que la seva escaramussa amb els d'ultradreta no tingui res a veure amb la qüestió que li acaba d'arribar, però quan comença la seva particular investigació, veurà que anava errat.

Aviat veurem que en Vidal Bellot és un home ben peculiar. Abans era membre dels Mossos d'Esquadra, però un superior seu el va fer fora del cos per esbrinar coses que no devia. Es va treure la llicència de detectiu privat i va començar a actuar pel seu compte. Les seves passions a la vida: els Calipsos i els Boleros, fumar bons havans, beure bons glops de rom i «cardar» tot el que pugui.

EL VERITABLE PROBLEMA DELS MANTERS

L'autor posa el dit a la llaga pel que fa a aquest tema. Moltes vegades veiem aquest col·lectiu venent peces falsificades pels carrers de les ciutats, però mai ens preguntem d'on les han tret. En realitat, ells només són la cara visible d'un assumpte molt més complicat, amb màfies i extorsionadors que s'aprofiten d'aquestes persones vulnerables per a treure'n un benefici propi.

L'únic que fa la policia és anar darrera dels manters, els més fàcils, la punta de l'iceberg. Però el que haurien de fer és buscar les persones que s'encarreguen de proporcionar el material a aquest grup, és a dir: anar a l'arrel i no treure la fulla.

CALIPSOS I BOLEROS

Poca cosa més es pot explicar d'una novel·la que només té 140 pàgines sense entrar en els temuts spoilers. Estructurada en capítols molt curts, es pot llegir còmodament d'una tirada. La narrativa de l'autor és molt entretinguda, amb tocs d'humor que faran que la lectura sigui amena i interessant per al lector. A més, tota la història que ens ofereix l'Albert ve amanida amb bones «cardades» espontànies per part d'en Vidal Bellot, bones estones gaudint d'un bon havà i, com no podria faltar, alguna sessió de calipsos i boleros. Què més podem demanar? 

Calipsos i Boleros és com un bon glop de rom: petit però molt saborós.

 

Jose Núñez

Títol: Calipsos i Boleros
Autor: Albert Figueras
Editorial: Pagès Editors
Pàgines: 144
Data de publicació: novembre 2020

Comentarios