L'ORIGEN DEL PECAT - Marta Alòs

Marta Alòs (Lleida, 1960), després del seu debut amb la novel·la Ulls margada, la qual va tenir una gran acceptació per part del públic, ens porta L’Origen del pecat, l’obra que destaparà alguns dels draps bruts que amaga l’Església, així com altres assumptes de corrupció dins de la mateixa institució.

DUES NOIES APAREIXEN MORTES

La novel·la comença d’una manera brutal. L’autora narra amb tots els detalls possibles l’assassinat d’una noia. D’entrada, sembla que aquesta s’ha suïcidat i el cas es tanca.

Més endavant, però, apareix el cadàver calcinat d’una altra dona dins d’un cotxe. El caporal Roure, dels Mossos d’esquadra, serà l’encarregat de portar a terme la investigació i aviat veurà que hi ha algun tipus de connexió entre els dos cadàvers. Durant la recerca de proves, l’ajudarà el periodista Joan Serradell, un bon amic seu que treballa al diari Segre. Entre els dos intentaran esbrinar què s’amaga darrere d’aquests fets.

Tot sembla indicar que es tracta de la típica novel·la policial en què l’esclariment dels fets serà el fil principal de l’obra, però ben aviat l’autora ens conduirà per altres camins més escabrosos i tèrbols fins que arribem a L’Origen del pecat. 

LA PARELLA ROURE – SERRADELL

Aquesta parella ja surt a l’opera prima de l’autora: Ulls margada. Es podria dir que L’Origen del pecat n’és la continuació, però la veritat és que es poden llegir les dues independentment de l’ordre. Jo mateix no en tenia ni idea d’aquest fet fins finalitzar l’obra, i puc donar fe que s’entén tot a la perfecció, sense necessitat de llegir-ne la primera. 

L’autora ens fa una presentació ràpida i concisa dels personatges principals per ficar-nos en matèria al moment, no es perd per descripcions banals i va directa al gra. 

ELS DRAPS BRUTS DE L’ESGLÉSIA I LA CORRUPCIÓ

Sota el meu humil punt de vista, L’Origen del pecat és una crítica ferotge cap al filldeputisme que hi ha en molts dels escalafons de l’Església. Assumptes de corrupció i pederàstia que sempre l’han esquitxatda i, dels quals, pràcticament sempre n’han sortit impunes. Ells es van tapant els uns als altres, tot pel bé del cristianisme. Seria un escàndol que aquest tipus d’informació sortís a la premsa per embrutar el bon nom d’aquesta institució. 

Doncs bé, jo opino tot el contrari: és l’ocultació d’aquests fets el que empastifa aquesta organització, cada cop més obsoleta, justament, per amagar-los sota la catifa.

Fa uns dies, llegint la novel·la, va sortir a la llum que dos dels últims papes (Joan Pau II i Benet XVI) eren coneixedors de casos d’abusos sexuals d’un exarquebisbe de Washington. Un altre exemple que mostra que, en molts casos, la realitat acaba superant, per desgràcia, la ficció.

Fins i tot, quan alguns d’aquests fets surten a la llum, sempre acabem mirant cap a un altre lloc, com si no hagués succeït res. Ells ho acaben dient, sí, però no passa res de res. No s’investiga l’assumpte. I això ha de canviar. Qui la fa, l’ha de pagar d’alguna manera. 

Marta Alòs també ens parla de la corrupció que existeix en altres estaments, com pot ser un ajuntament. En aquest cas, veurem com la regidoria d’urbanisme participarà en l’estira i arronsa amb uns terrenys que, en un principi, han estat atorgats per a l’Església. Els interessos d’uns i altres es veuran enfrontats i tornarem a la crítica principal de l’obra: l’ocultació de la veritat.

L’ORIGEN DEL PECAT

L’Origen del pecat és una obra carregada de crítica social, on es barrejaran diferents ingredients com la prostitució, la pederàstia, els abusos sexuals i una sèrie d’interessos personals, per portar-nos per uns camins molt foscs en els quals la corrupció i els draps bruts de l’Església marcaran la ruta a seguir.

Si encara no la coneixeu, heu de llegir a Marta Alòs. Té moltíssimes coses per explicar-nos i ho fa d’una manera sensacional.

 

Jose Núñez

Títol: L’origen del pecat
Autora: Marta Alòs
Editorial: Pagès Editors
Pàgines: 332
Data de publicació: març 2020

Comentarios