L'ESGUARD DE LA BÈSTIA - Quim Gómez

Quim Gómez (Badalona, 1962) ens presenta, de la mà de Llibres del Delicte, la seva primera novel·la L'esguard de la bèstia, un llibre que sorprèn tant per la qualitat narrativa que desprèn, com per la manera de tractar la violència de gènere.

L'ASSASSINAT D'UNA NOIA

La trama principal de l'obra que tenim entre mans sembla ben senzilla i fàcil de resoldre: una noia ha aparegut morta a casa seva i tot sembla indicar que el seu botxí ha estat la seva exparella, en Calvo. El caporal dels Mossos d'Esquadra, Pasqual Balasch serà l'encarregat de portar a terme la investigació, però aquest cas es complicarà per un motiu: no tenen proves que incriminin aquest home i hauran de buscar-les.

Per altra banda, els records del difícil passat d'en Balasch tornaran per dificultar encara més la recerca. En Pasqual arrossega una càrrega molt pesada i cada cop es farà més atzarosa de portar, fins al punt que patirà episodis en els quals perdrà el control de la situació i serà apartat del cas. 

LA VIDA D'EN PASQUAL BALASCH

Cal destacar la vida personal d'aquest personatge, ja que en molts moments de la novel·la sembla que aquesta sigui el fil principal a seguir, deixant una mica de banda l'assassinat de la noia.

En Pasqual es troba en un punt personal en el que té estabilitat. La seva parella, la Sílvia, treballa fora de Barcelona i es veuen de tant en tant. Tot i així,  la relació «rutlla».  El problema, però, es que les anteriors no van anar com ell volia i encara es pregunta el perquè. 

Aquest cas farà que la seva vida trontolli de nou. Com ja he comentat abans, en Balasch arrossega una important càrrega de seqüeles des que era petit, i les circumstàncies actuals faran que tot aflori de nou.

UN MALTRACTADOR NEIX O ES FA?

En Quim posa sobre la taula el tema de la violència de gènere. En Calvo és un home de caràcter simpàtic i proper a les persones, però amaga una bèstia a dins seu que surt i agafa les regnes de la seva vida quan ella vol.

L'obsessió d'en Pasqual serà aconseguir engarjolar aquest home. Li recorda massa a un personatge del seu passat i voldrà venjar-se'n. En Balasch va patir episodis d'aquest tipus de violència quan era petit i això l'ha marcat, i molt. Quan perd els papers per alguna circumstància, aixeca la veu i es torna una mica violent, la qual cosa fa que estigui en una constant lluita amb ell mateix.

I ara ve la pregunta: un maltractador neix o es fa? D'un passat difícil i tortuós, en pot néixer un? L'esguard de la bèstia intentarà donar respostes a aquestes preguntes.

L'ESGUARD DE LA BÈSTIA

Estem davant d'una obra molt ben tractada i narrada per part de l'autor. Els casos de violència de gènere sempre són molt difícils de relatar a causa de l'impacte que està tenint aquest tema en l'actualitat. No fa molt de temps, per desgràcia, el maltractament cap a la dona es veia «normal» i s'acompanyava de seguida amb la frase «alguna cosa haurà fet...». Per sort, cada vegada més, aquests abusos es veuen com una cosa monstruosa que s'ha d'eradicar per sempre. Sembla que a poc a poc anem evolucionant com a societat civilitzada. Les bèsties no tenen cabuda dins d'aquest món globalitzat.

En Quim Gómez ha endevinat la tecla amb aquesta novel·la. Pràcticament no se li pot retreure res. Una trama molt ben construïda, uns personatges plens de força i credibilitat i un desenllaç més que digne fan que L'esguard de la bèstia s'hagi de tenir molt en compte durant aquest curs literari. Cal dir que va estar guardonada amb el I Premi de Novel·la Negra Vilassar de Noir.

L'autor ha arribat per quedar-se, durant molt de temps, a primera línia de la literatura catalana. 

 

Jose Núñez

Títol: L'esguard de la bèstia
Autor: Quim Gómez
Pàgines: 262
Data de publicació: octubre 2020

Comentarios