EM DIUEN FLETXA - Joan Carles Ventura


Joan Carles Ventura (Sueca, 1978) ens presenta la seva segona novel·la Em diuen Fletxa, on coneixerem a un jove detectiu privat especialitzat en l’ambient nocturn i discotequer, el famós Fletxa. Una novel·la negra ambientada en la coneguda Ruta del Bakalao.

LA «RUTA DEL BAKALAO» 

Els anys 80, després de la mort de Franco i la transició cap a la democràcia, van ser una autèntica festa tant a terres valencianes com a altres llocs del país, com la popular moguda madrilenya. Però no ens desviem, fem camí per la Ruta del Bakalao; un estil de vida nocturna que es va manifestar entre els joves valencians i que és conegut a tot arreu. Dins d’aquest ambient de festa i llibertat es mou com un peix a l’aigua en Fletxa, el flamant protagonista de la obra que tenim a les nostres mans.

Tot i no ser una novel·la que tracti estrictament d’aquesta cèlebre ruta, sí que ens serveix per situar l’argument en un més que interessant context històric. Aquesta forma de vida nocturna que ens explica la coneguda ruta, va tenir un impacte brutal tant per als joves de l’època com per a les generacions futures, i tot i que finalment va acabar morint, ens ha deixat un gran llegat. Un molt bon emplaçament per endinsar-nos en les aventures d’en Fletxa.

EM DIUEN FLETXA

En la seva primera odissea escrita, el jove detectiu intentarà esbrinar què ha passat amb una noia que ha desaparegut després d’una nit de festa i disbauxa. Per aconseguir-ho, haurà d’endinsar-se en una àrdua trama de mentides i misteris per resoldre la desaparició. Un nou repte per al nostre protagonista. Serà capaç d’aclarir-ho?

Durant la seva investigació no estarà sol. El seu amic, el Tato —aquell que el coneix tothom—, un policia infiltrat indefinidament dins de l’ambient nocturn valencià i la seva tieta, l’Ampariues, fanàtica de l’Agatha Christie, seran els seus companys en aquesta enrevessada recerca de la veritat.

En Fletxa, el Tato i l’Ampariues ens acompanyaran per terres valencianes i ens ensenyaran diferents emplaçaments de la zona que segur reconeixereu.

EN FLETXA ENS PRESENTA LES SEVES CREDENCIALS

Aquest personatge té una excel·lent carta de presentació, que de ben segur ningú passarà per alt. Té un magnetisme que fa que el lector s’interessi immediatament per aquesta apassionant aventura. És un llibre que es llegeix en un obrir i tancar d’ulls. Les seves quasi 200 pàgines serán devorades en menys de 24h. Literalment, en Fletxa t’atrapa i et fa el seu company d’aventures (i de farra, qui sap!)

El llenguatge lleuger i àgil de l’autor, amb molts tocs d’humor durant els diàlegs i la narració en primera persona del propi Fletxa, faran que el ritme no decaigui en cap moment.

JOAN CARLES VENTURA, DE DESCONEGUT A REFERENT

Les dues novel·les que porta escrites aquest autor han estat molt ben acollides per la crítica. Amb la seva primera, ‘Camins dubtosos’ (Crims.cat, 2018), va deixar molt bones sensacions als lectors. Fins i tot ha arribat a ser finalista del V Premi Tuber Melanosporum que atorga el festival literari Morella Negra com la Trufa, i que s’ha entregat recentment. La seva segona novel·la, ‘Em diuen Fletxa’, ha estat guardonada amb el VI Premi Memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana. Aquest autor ha començat amb molt bon peu en aquest més que difícil món literari.

Feia molt de temps que no llegia una novel·la amb la força que té ‘Em diuen Fletxa’. Sens dubte, aquest llibre ha estat un meravellós descobriment i haurem de llegir ben aviat la seva primera obra, ‘Camins dubtosos’.

Sr. Ventura, volem més aventures d’en Fletxa, si us plau!

 

Jose Núñez

Títol: Em diuen Fletxa
Autor: Joan Carles Ventura
Editorial: crims.cat
Pàgines: 194
Data de publicació: setembre 2019

Comentarios